Pamukale

pamukale

Pamukale ili Pamučni dvorac, predstavlja jednu veoma neobičnu lokaciju u Turskoj. Kada ugledate slike ovog mesta pomislićete da je fotografija uslikana u zimskom periodu, jer su ,,kade” okovane snegom i ledom.

Međutim, ne!

U pitnanju su krečnjačke stene koje su oformile oko sedamnaest kada sa toplom, mineralnom vodom. Stene su prosto nastale prelivanjem vode, nakon čega su se taložili minerali i tako oformili ove divne, biserno bele bazenčiće. Naravno za to je bilo potrebno mnogo, mnogo godina.

Lokalna legenda kaže da su se ovde nekada okupljali divovi kako bi prali pamuk. Verovatno je tako i nastao naziv Pamukale.

Kade zauzimaju ukupnu površinu od 2000m x 600m. Voda u kadama je vrlo lekovita.

Turizam u Pamučnom dvorcu

Da bi ova lokacija ostala sačuvana i za buduće generacije, stavljena je pod UNESCO zaštitu. Turisti su do nedavno mogli da se kupaju i uživaju u vodi Pamučnog dvorca, s tim što je broj kupača bio ograničen. Danas je kupanje u pojedinim kadama zabranjeno, zbog sve većeg broja posetilaca, kako bi se lokacija što bolje očuvala.

Odluka  je opravdana, s obzirom da Pamukale godišnje poseti oko dva miliona turista.

Lokacija se nalazi oko tri do četiri sata vožnje, od poznatih ,,srpskih“ letovališta u Turskoj, poput Kušadasija ili Marmarisa. Ako ste došli kolima ili planirate da uzmete rent-a-car, ne propustite da vidite ovu nestvarnu lokaciju. Postoje i međugradske linije iz većih gradova, neke agencije imaju čak i organizovane izlete.

Ukoliko nemate sopstveni prevoz, već želite da idete autobusom, organizujte se da dođete do gradića Denizlija, koji se nalazi nedaleko od Pamučnog dvorca, i odakle imate često mini buseve do ovog mesta. Nije loše ni prenoćiti u nekom od lokalnih hotela i istražiti detaljnije ovu oblast.

Pamukale – Stroga pravila za turiste

Postoji nekoliko pravila za sve posetioce Pamučnog grada, a sve u želji da se lokalitet sačuva od oštećenja. Pored toga što je kupanje u mnogim kadama zabranjeno, nećete čak moći ni da priđete pojedinim mestima u Pamučnom gradu, jer su zabranjena za posetioce.

Do Pamukale vas vodi krečnjačka staza, a dok hodate po njoj moraćete da se izujete, kako se krečnjak ne bi oštetio od obuće.  Vodite računa jer je putanja klizava.

Ostaci grada grada Hijerapolisa

Turisti ne dolaze ovde samo zbog Pamukala. Lepotu ovog mesta prepoznali su i antički narodi, pa su ovde napravili i banju za lečenje i odmaranje. Ostaci antičkog grada stoje i dan danas, a legenda kaže da je i sama Kleopatra volela da se odmara na ovom mestu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *